gittigidiyor

İşletim sistemleri nedir? Çeşitleri ve görevleri nelerdir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
İşletim sistemleri nedir? Çeşitleri ve görevleri nelerdir?

İşletim Sistemi nedir?
İşletim sistemi, bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması için bir temel görevi gören bir yazılımdır. Diğer yazılımlara genel olarak “uygulama” yazılımları adı verilir. Uygulama yazılımları, işletim sistemi tarafından sağlanan temel uygulama parçacıklarını çeşitli şekillerde kullanarak değişik gereksinimlere cevap vermektedirler.
İşletim sistemi, bilgisayardaki programları ve verileri içeren, çeşitli yazılım kaynaklarını yürüten ve bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten bir yazılımdır.
İşletim sistemleri bilgisayar açıldığında bellek hafızasına(ram) atılıp oradan işlem yapmayı sağlar. Bellek hafızasına atılan işlemler işlemci tarafından işlenir ve bize işletim sistemi sayesinde görüntü sağlar.
İşletim Sistemleri nasıl çalışır?
Bilgisayarımızın açma tuşuna basmamızla BIOS(açılır ekranı)’un açılıp donanım parçalarını tanıdıktan sonra hard diskten gelen verileri işlemeye başlamasıyla işletim sistemi kendini açmaya başlar. Açılış sırasında işletim sistemimiz kendisini belleğe atarak hafızadan çalışmaya başlar. Açıldıktan sonra ekran görüntüsü gelince, içerdeki uygulamalar açılmaya başlar. Bu uygulamaların açılmasının tamamlanmasından sonra çalışma işlemi bitmiş olup, işlem yapmaya başlarsınız.
İşletim Sistemi görevleri nelerdir?
İşlem Yöntemi: Verilen işlemlerin belirli bir sırada ve zamanda uygulanmasını sağlar.
Bellek (Memory) Yöntemi: Bellekle ilgili denetleme ve organizasyon yapar. Belleğin dolu ve boş kısımlarını kontrol ederek, işlemler için gerekli belleği ayırır ve işlem bitince bu belleği boşaltır.Main Memory’e (Ana Bellek) gerekli yer kalmayınca yardımcı ek belleği kullanır.(Ek bellek: Disk, Disketv.b. gibi)
Giriş – Çıkış Birimleri Yönetimi: Bilgisayar ile çevre birimleri ( I / O Unit ) arasındaki veri alışverişini denetler. (Printer, Mouse, Scanner gibi)
Dosya (File) Yönetimi:Verilerin saklandığı dosyalarla ilgili çalışmayı yönetir. Dosya erişim , bilgi yazma – okuma gibi işlemleri düzenler.
İşletim Sistemi çeşitleri nelerdir?
İşletim sistemleri kod yapısına ikiye ayrılır. Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri sistem yapısına müdahaleye kapalıdır ve işletim sistemi geliştirilemez. Açık kaynak kodlu işletim sistemleri ise her türlü müdahaleye açık ve geliştirilmeye müsait bir yapıya sahiptir.
Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri
Microsoft Windows
Mac OS X
Chrome OS
Açık kaynak kodlu işletim sistemleri(Linux)
Ubuntu
Centos
FreeDos32
GNU/Hurd
Haiku
NetBSD
ReactOS
Pardus(Türkiye)
Microsoft Windows: Kişisel bilgisayarlarda en çok tercih edilen işletim sistemidir. Microsoft Windows, 1981 yılında ilk olarak MS-DOS işletim sistemi üzerine IBM tarafından piyasaya sürülmüştür. MS-DOS’un gelişmesiyle ilk Windows sürümü olan Windows 95 piyasaya çıkmıştır. Windows 95’ten 3 yıl sonra Windows 98 ile ilk olarak exe tabanlı uygulama yapılmıştır. 98’den sonra XP’nin hayatımıza girmesiyle yeni nesil işletim sistemleri şekillenmiştir.
Masaüstü bilgisayarlarda Windows, diğer işletim sistemlerinden çok daha yaygın olarak kullanılmaktadır ve çeşitli araştırmalar Windows’un masaüstünde pazar payının %90 ile %98 arasında olduğunu göstermektedir.
Mac OS X: Apple şirketi tarafından çıkarılan grafik ve animasyon üzerine yoğunlaşan kişiler tarafından tercih edilen bir işletim sistemi türüdür. Bu işletim sistemi Apple markası altında macbook, macbookpro, imac, macserver ve macbookair gibi kendi bilgisayarları üzerinde kurulu olarak gelir ve satın alınamaz.
Chrome OS: Google tarafından Linux çekirdeği esas alınarak tasarlanmış bir işletim sistemidir. Chrome şimdilik yeni bir işletim sistemidir. Şuanda Chrome sadece internet için hazırlanmış bir işletim sistemidir.
Linux/GNU: Unix benzeri bir işletim sisteminin genel adıdır. Açık kaynak kodlu işletim sistemleridir. Bu işletim sistemi kol saatinden bilgisayara her işlevde kullanılır. Linux işletim sistemleri Windows, Mac gibi işletim sistemleri içerisinde ikinci bir işletim sistemi olarak çalışabilmektedir.
Linux adı altında birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi mevcuttur. Linux işletim sistemi kişiye özel kodlanabilir ve tasarlanabilir olması onu kişiye ait yapmaktadır. Ama Windows Kurulu bir işletim sisteminde olan programların birçoğu Linux işletim sisteminde yoktur. En kötü yanı da Windows ortamında kurulu olan programın Linux’ta çalışmamasıdır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Pisi Linux yazılımını baktığımız da, Karşımıza ikinci kararlı sürümü olarak gelen Pisi Linux 1.2’yi çıkartmış oldu. Bu sürüm içerisine baktığımız da ise 1 .x serisinin son sürümü olarak 2015 yılının sonlarına doğru Pisi Linux 2.0 gelecek.
Pisi Linux için Güncelleme Geldi, 1.2 Versiyonu Hazır


Yapılan oldukça yoğun çalışmaların sonucunda karşımıza çıkan Pisi Linux 1.2 oldukça güçlü bir yapı aynı zaman da kararlı ek olarak da kullanımı rahat hızlı bir şekilde çalışmasıyla dikkatleri üzerine topluyor. Pardus yazılımının devam ettirmek adına yapılan çalışmaları yürüten Anka takımı, Pisi Linux 1.2 ile beraberinde Pardus üzerinden de oldukça bağımsız bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkmış durumda.

Linux kullanıcıları yeni Pisi Linux 1.2 sürümüyle oldukça birden fazla güncelleme alan kullanıcıların ilgi odağı olacak. Güncelleme alan uygulamalara bakacak olursak Linux Kernel: 3.19.8, KDE: 4.14.3, Mate: 1.8.0, Firefox: 38.0.5, LibreOffice: 4.3.5.1 aynı zaman da GIMP: 2.8.14 olarak sıralanıyor.

Yeni sürüm içerisinde 1.2 ile gelecek olan 6000’den fazla paket yer alıyor. Bu paketlere baktığımız da ise Comar, Mudur, Yalı, Kaptan aynı zaman da Panda yazılım ve teknolojilerini bir araya getirerek 2016 yılı içerisinde olacak Pisi Linux 2.0 için de bir temel yapı oluşturuyor.

Pisi Linux 2.0 sürümünün de baktığımız da 2015 yılının sonların da ya da 2016 yılının da başında yayın hayatına başlayacağı açıklanıyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
linuxlogo2.jpg


Linux'ta 32 Bit Desteği Bitiyor!

Linux’ta 32 Bit Desteği Bitiyor! Windows işletim sistemlerine alternatif olarak hazırlanan ve pek çok kişinin kullandığı Linux sistemlerinde 32 bit desteğinin sona ereceği belirtildi.

linux-ta-32-bit-destegi-bitiyor.jpg
Windows işletim sistemlerine alternatif olarak hazırlanan ve pek çok kişinin kullandığı Linux sistemlerinde 32 bit desteğinin sona ereceği belirtildi.
2003 ve 2004 yılında ilk defa kullanılmaya başlanan 64 bit desteği pek çok kullanıcı için tercih edilirken Linux yıllar sonra 32 bit desteğini durdurma kararı aldı. Google 2015 yılında ilk olarak 32 bitlik versiyonlarını Linux için kullanımdan kaldırılırken Ubuntu benzer bir hamleyi önümüzdeki günlerde yapacak.
Ubuntu için yapılan resmi açıklamalarda 64-bit uygulamaların yaygınlaşması sayesinde kullanıcıların artık sorun yaşamayacağı ve bu nedenle 32 bit yazılımların kullanılmasını gereksiz yere zaman kaybı yaşatacağı belirtilirken, bundan sonra Ubuntu sistemlerinde 32 bit desteğinin olmayacağı ve tüm sistemlerin 64bit üzerinden çalışacağı belirtildi.
2018 Yılı Son Tarih
Konu ile ilgili yapılan resmi açıklamalarda tarih bilgisi de verilirken 2018 Ekim ayı itibariyle Ubuntu 32 bit yazılımlara olan desteğini tamamen durduracak ve bu tarihten itibaren 32 bit yazılımlar hiçbir şekilde işletim sisteminde kullanılmayacak. Bu bakımdan 2 yıllık bir geçiş süresi ön gören Ubuntu yönetimi bu tarihe kadar 32-bit konusundaki çalışmaları benzer şekilde sürdürecek. Fakat bu süre içerisinde yavaş yavaş değişiklikler yapılarak 2018 sonrası için tüm hazırlıklar tamamlanmış olacak.
tux_linux.gif
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst